Att låna

De finns flera olika anledningar till att ta ett lån. De flesta förknippar lån med något negativt. De stämmer i lika många fall som det också är felaktigt. Vi börjar med vad ordet lån betyder. Ordet lån betyder rätten att använda något som tillhör någon annan. Ett lån behöver inte kosta pengar. Men de allra flesta lån kostar pengar och kostnaden skrivs oftast i procent som har tecknet %.

Bostadslån är de vanligaste lånet i Sverige tätt innan billån. Ett bostadslån är ett stort lån för att ha råd att köpa sig en egen bostad. De kan både vara en friköpt villa som en bostadsrätt. När man tar ett bostadslån för villa eller lägenhet blir bostaden säkerhet för lånet. Om man inte kan betala sin ränta och amortering kommer banken att sälja bostaden och ge eventuella pengar från försäljningen som överstiger lånet storlek.

Med ett billån står bilen som säkerhet. Om lånet inte betalas kommer banken att sälja bilen och betala tillbaka lånet på detta vis.

De finns också lån utan säkerhet. De är mindre belopp för oväntade utgifter. Om värmepannan går sönder kan man låna 4000 kr för att mitt i vintern få värme i huset. Lån utan säkerhet brukar bankerna ha från 500 kr upp till 200 000 kr. De mindre lånen kallas sms lån och lånen över 20 000 kr kallas privatlån.

Ett smslån är ofta relativt dyrt om man jämför den effektiva räntan. Men att jämföra den effektiva räntan på lån på 4000 kr mot lån på 2 miljoner blir inte rätt. Därför tycker vi att man skall jämföra den totala kostnaden för lånet när man funderar på snabblån.

Tänk på att lån alltid kostar pengar. Det är alltid en bättre affär att spara till sig utgiften. Men om nöden eller begäret är framme, välj ett lån som passar just dig bäst och jämför olika långivare och lån mot varandra.

att låna