Hur går en kreditupplysning till?

creditNär en låneförmedlare tar en kreditupplysning på den person som önskar ansöka om ett lån är detta för att kunna se hur man ligger till i sin personliga ekonomi.

På kreditupplysningen syns information om du har eventuella betalningsanmärkningar, ärenden hos Kronofogden, andra lån eller krediter. Alla dessa punkter kan vara avgörande när de kommer till om du får ditt lån beviljat eller inte och säkrast är självklart att inte ha något av dom.

Har du hamnat hos Kronofogden är det tyvärr omöjligt att ansöka om ett lån via Konditoriet låneförmedlare och du kommer att få avslag på din ansökan direkt. Detta beslut går inte att överklaga tills du är helt fri från skulder.

Betalningsanmärkningar som är äldre än 1 år gamla är inget problem för Konditoriet låneförmedlare, men det är viktigt att du inte har några aktiva eller nya betalningsanmärkningar för att vara säker på att ditt lån kommer att gå igenom.

En kreditupplysning är inte till för att gräva ur gammal information om kunden eller på något sätt peka ut eller döma. Dom är inte heller enbart till för att företaget ska vara säker på att du kan betala tillbaka det pengar du har valt att låna, utan fungerar även som ett skydd för dig och din privata ekonomi. Att ta fler lån, eller alldeles för höga lån, kan göra din privata ekonomi mycket ostabil. Det kan gå så pass långt att man har svårt att betala sina vanliga utgifter och enbart betalar av lånet, vilket i slutändan kan få ordentligt negativa följder som gör att ekonomin inte har utrymme för att växa eller bli stabil igen.

Genom att en kreditupplysning tas vill låneförmedlaren konstatera att du kan leva ett skäligt liv med mat och elkostnader, samtidigt som du har råd att betala dina vanliga räkningar, men också kunna betala tillbaka lånet.